Krig - Flukt - Frihet

Midlertidige utstillinger 4.11.2024 - 31.5.2025

Krig – Flukt – Frihet
En foajeutstilling i forbindelse med årets krigsminnemarkering.

I foajéen skal Alta Museum stille ut syv gjenstander relatert til 2. verdenskrig hver måned fra den 04. november 2024 til den 31. mai 2025. Denne utstillingen er en markering av at det i 2024/25 er 80 år siden evakueringshøsten 1944 og fredsvåren 1945.

Gjenstandene og tekstene til denne utstillingen er personlige beretninger som omhandler okkupasjonen, tvangsevakueringa, nedbrenninga og gjenreisninga av Troms og Finnmark. Men også historier om mennesker som har flyktet fra krig og uroligheter i dag. De er hentet fra Alta Museum sin nettutstilling Krig – Flukt – Frihet, som igjen er basert på vårt DKS prosjekt ‘I bagasjen - historier vi deler’.

I samarbeid mellom Alta Museum, Alta videregående skole og lokalbefolkninga har videregående elever samlet inn historier fra en nabo, slektning eller bekjent. Utgangspunktet for innsamlingen er en gjenstand vedkommende har en personlig tilknytning til og som er relatert til krigserfaringer, enten gjenstanden ble gjemt og funnet igjen, eller bragt med under evakuering og flukt.

I løpet av Alta Museum sin syv måneders lange krigsminnemarkering vil en ny gjenstand presenteres hver måned, og til sist samles alle gjenstandene i et felles monter plassert i vår cafe.

Som en del av denne lille utstillingen vil fredsfugler sveve fra taket. Disse fredsfuglene, som vi har kalt dem, gikk under flere navn, som ‘Lykkefuglen’ eller ‘Pomorduen’. Mange av de stammer fra de nordligste strøkene i den europeiske delen av det russiske området. Fuglene lages av to profilerte trestykker satt sammen i et kors, og vinger og stjert dannes ved at treet splittes opp i tynne fliser som spres og hektes i hverandre. Gamle beretninger fra det russiske nord forteller at slike fugler hang i taket i hver eneste pomor-stue. Fredsfuglen fungerte som en lykkeamulett som skulle sikre fred og velstand i huset.

Under annen verdenskrig var det mange sovjetiske krigsfanger i leire i Norge, som takket for mat og hjelp de fikk fra nordmenn ved å forære dem slike fugler.

Fotografi toppbildet: Ragnhildur Asvaldsdottir

Gjenstand og historie for desember: Skrinet

Under den 2. verdenskrig okkuperte tyske soldater et bakeri i Bossekop i Alta. Som 10-åring fikk Mathis Sara være med å hjelpe soldatene. De syntes det var stas å ha en liten gutt som flittig hjelper på bakeriet. Han lærte seg litt tysk og tyskere kunne litt norsk, slik kunne de kommunisere og bli med hverandre. Mathis fikk kaker og brød med seg hjem.

Ikke langt fra bakeriet lå en leir for sovjetiske krigsfanger. Noe av maten lurte Mathis og familien til fangene gjennom gjerdet. Men de ble oppdaget og Mathis sin far ble truet av en tysk soldat. Med pistol mot tinningen ble han beordret til å slutte med dette. Mathis tok allikevel sjansen og fortsatte å gi bort mat. Han lot som han kastet snøballer på trær og stolper, men med en gang de tyske vaktene snudde seg og gikk i motsatt retning, skyndte han seg å gi maten til de nærmeste fangene. Noen vakter hjalp til ved at de bevist snudde ryggen til og lot Mathis gi fangene mat.

Sovjetfangene var flinke med håndverk og lagde forskjellige ting av både tre og aluminium. Høsten 1944, før evakueringa startet, fikk Mathis et aluminiumskrin som gave fra en av dem. For Mathis er skrinet et kjært minne som han har fremme i stua si.

Skrevet av Oxana Piskunova


Mathis Johansen Sara til venstre. Mikkel Johansen Sara til høyre. Fotografi: Ukjent tysk soldat.
Mathis Johansen Sara til venstre. Mikkel Johansen Sara til høyre. Fotografi: Ukjent tysk soldat.

Gjenstand og historie for november: Å tegne en krig

Min gammelonkel, Ole Samuel Kemi fra Stjernøya, var fem år da krigen brøt ut. Tyskernes største slagskip ‘Scharnhorst’ og ‘Tirpitz’ gikk gjennom Stjernsund og inn Altafjorden. Ole Samuel og brødrene fant krigsskue i fjorden så interessant, at de tegnet det som foregikk.

Tyske soldater passet en lyttestasjon på Stjernøya, av og til stakk de innom for å kjøpe eller kreve melk. En gang oppdaget de tegningene, og studerte disse med stor interesse. Oldemor ble nervøs, redd de skulle oppfatte tegningene som dokumentasjon av tyskernes plasseringer i fjorden. Da soldatene spurte hvor guttene hadde lært å tegne slik, svarte hun at de iallfall ikke hadde det fra henne. Onkel ler godt når han forteller dette. Lettelsen var stor da soldatene gikk, men alt neste dag kom de tilbake. Oldemor og guttene ble redde. Stor var overraskelsen da de bare kom for å gi dem fargestifter.

Neste gang soldatene stod på tunet, var det ikke i like hyggelig ærend. Da hadde de med seg fyrstikk og bensin. Hus og fjøs skulle brennes og all buskap slaktes. Tvangsevakueringa stod for døren. Familien Kemi ble evakuert med båten ‘Gullberg’ til Tromsø, og så videre til Mosjøen.

Alt var brent ned da de kom tilbake. Det må ha vært veldig tunge tider, spesielt for oldemor, sier onkel. Hun viste sannsynligvis da de dro, at alt ville være ødelagt når de kom tilbake. Dette tenkte ikke onkel og resten av søsknene på. De var jo bare små barn, som tegnet en krig.

Skrevet av Katharina Wahl Nikolaisen

Ole Samuel Kemi. Fotografi: Tone Pelone Wahl
Arkivbilde fra familiealbum. Ole Samuel Kemi ytterst til høyre. Fotografi: Privat.
Arkivbilde fra familiealbum. Ole Samuel Kemi ytterst til høyre. Fotografi: Privat.

Gjenstand og historie for januar: Bamsen som reddet meg

Sada har vært på flukt store deler av sitt liv. Som flyktning fra Irak kom hun til Norge og denne bamsen, som Sada har eid siden hun var baby, har en spesiell betydning. Det ble utrygt i hjemlandet hennes da borgerkrig brøt ut og familien hennes søkte etter et trygt sted å bo. Etter seks år i Kurdistan-Tyrkia flyktet Sada videre til fots med menneskesmuglere gjennom Tyrkia.

En av de skumleste opplevelsene var da hun sammen med familien og tretti andre reiste i gummibåt fra Tyrkia til Hellas. Greske myndigheter stoppet dem på havet. De ble skutt på og det ble kaos i den lille båten. Myndighetene førte dem til et kvinne- og barnefengsel i Hellas, uten hennes far. De ble sluppet ut av fengselet og kom seg på et cruiseskip fra Italia til Tyskland. Uten lugar måtte de sove på dekk i kaldt vær. De tok tog til Sverige, hvor de ikke fikk oppholdstillatelse. Flukten endte til slutt i Norge, hvor Sada nå bor, takknemlig for muligheten.

For Sada er det vanskelig å sette ord på hva hun følte under flukten. Bamsen var det eneste hun hadde, en trøst hun tviholdt på, som også hadde en viktigere betydning. Der gjemte de telefonen og passene sine.

«Denne bamsen er et symbol på alt jeg har gjennomgått. Noen gang føles det uvirkelig for meg. Alt vi gjorde var ulovlig, men vi hadde ikke noe valg. Mamma ville gi oss en sjanse til å vokse opp og få leve et godt liv.»

Skrevet av Serine Larsen

Denne og flere andre historier kan du lese på Alta museum sin nettutstilling Krig – Flukt – Frihet, hentet fra vårt DKS tilbud ‘I bagasjen - historier vi deler’. Et samarbeid mellom Alta museum, Alta videregående skole og lokalbefolkninga i Alta.

Krig, flukt og frihet | Alta Museum

Velkommen til et minneverdig tilbakeblikk på vår krigshistorie.