Månedens gjenstand: Perm med matoppskrifter
Jeg tror det er mange husstander som har liggende en arvet oppskriftssamling som denne. Før internett og matblogger, var ukebladene en viktig kilde til inspirasjon på kjøkkenet. Og sirlig klippet mange ut fristende oppskrifter med fargebilder og skapte sin egen kokebok. Disse personlige samlingene forteller både om eierens smak og matlyster, men også mye om matkulturen i Norge på denne tiden. Hovedvekten av oppskrifter i denne boken er fra Norsk Ukeblad på 70-tallet, og vitner om en tid Norge hadde åpnet opp for impulser fra andre land. Mye vi anser som helt vanlig i dag, fant først veien til det gjengse norske kjøkken nå, som vår alles favoritt pizzaen. En av utklippene starter slik:
«Lørdag kveld skal vi by på motemat. Når alle andre spiser pizza absolutt ustanselig, kan vi ikke sitte med hendende i fanget, her må noe gjøres, det er evigheter siden vi bød på noe moteriktig en kosekveld.» Og hva er vel mer moteriktig enn en pizza toppet med sardiner i tomat, purre og blåskjell?
Ellers gjaldt det å lage variert mat ut fra de ingrediensene som var tilgjengelig. Fiskeboller behøver ikke bare serveres med hvit saus og potet, men finnes i et utall varianter som fiskebollesalat, fargeglade fiskeboller, stekte fiskeboller med bacon, fiskebollesuppe med muslinger, fiskebollegrateng, fiskeboller i kryddersaus og panne med fiskeboller. Og hvem kunne ant at det fantes så mange ulike typer koteletter? Kotelett Italiano, kotelett som pepperstek, Hawaii-kotelett, Kinakotelett, kotelett à la Oscar, kotelett fra Moskva, ostekotelett, Schnitzelkotelett, Ungarsk kotelett og Meksikansk kotelett. Ikke lett!
Disse dagligdagse oppskriftssamlingene er viktige historiefortellere. Dessverre finnes det ikke så mange av dem bevart i museumssamlinger. På Digitalt Museum dukker det opp 170 treff på «kokebok» og 199 treff på «matoppskrifter,» og flesteparten av dem er trykte kokebøker. Vi er glade for å ha denne personlige samlingen i vår museumssamling. På vår side på Digitalt Museum kan du bla gjennom permen selv, eller komme hit på museet og se gjennom oppskriftene der. Kanskje det er på tide med en retroaften ved middagsbordet?
Anne Klippenvåg Pettersen - konservator