Månedens gjenstand: Snøugle
Snøugle
Denne snøugla ble gitt som gave fra Fylkesmannen i Finnmark ved åpningen av Alta Museum den 17. juni 1991. Snøugla (Bubo scandiacus), på nordsamisk Jievjaskuolfi, er en arktisk art som er utbredt rundt hele nordkalotten.
Snøugla er spektakulær, men til tross for at den er stor og hvit, er den en av de vanskeligste å få sett. Den er nest største av uglene i Skandinavia, kun hubroen er større. Voksne hanner kan være nesten helt hvite. Hunner og ungfugler er mer flekkete både på over- og undersiden. Snøuglene er skye, og det er sjelden man kommer nært innpå.
Snøuglene hekket i fjell helt sør til og med Hardangervidda. De forsvant som hekkefugler fra Sør-Norge på begynnelsen av 1970-tallet. I nordlige deler av Skandinavia hekker fortsatt snøuglene, men bare når det er gode forekomster av mus og lemen. I dårlige år kan de oppholde seg nær kysten hvor de jakter på sjøfugler. Finnmark er trolig det beste stedet i Norge for å se snøugler, men bestanden har status som kritisk truet og er rødlistet.
Skrevet av Norunn Kristensen