Ansattbilde Maria

Maria Øien

Curator

maria@altamuseum.no
+47 41 20 41 65

About

Maria is a social anthropologist with a PhD in Australian Indigenous Art. She works with dissemination, exhibition production, preservation of collections and research projects.

Positions

Position Description

Februar 2018 til dags dato. Styremedlem i Vallys Venner.

Frivillig organisasjon som drifter kutteren MK Vally som er del av samlingen til Alta Museum.

Styremedlem. Juni 2021 - mars 2023

Styremedlem i seksjon for forskning ved Norges Museums Forbund.

Lokal superbruker i Cristin / NVA

Med vervet lokal superbruker i Cristin følger ansvar for å være kontaktperson for nasjonal superbruker. Sørge for enhetens deltagelse på nettverksmøter for museumsparaplyen. Rapportere inn nye brukere til nasjonal superbruker for registrering. Bistå til intern opplæring, rapportering og hjelpe nasjonal superbruker ved kontroll av kandidater til NVI-publikasjoner.

Academic Work

Profil på Cristin

Tidligere seksjonsleder ved seksjon for samtid og historisk tid

Fra den 6. februar 2017 til desember 2020 var jeg seksjonsleder ved Alta Museum. Med ansvar for formidling av områdets kulturhistorie, forvaltning av museets samlinger, personalansvar og ledelse, fornying og produksjon av basis- og midlertidige utstillinger, publikumsformidling og utvikling av pedagogiske opplegg.

Hovedansvarlig for kunstutstillingen «Mearradoallu-dállu»

April 2023 – september 2023. Hovedansvarlig for Johan Sara jr. sin kunstutstilling som tok utgangspunkt i sjøsamisk liv, tankesett og tilhørighet ved kysten. Kunstutstillingen inkluderte skulpturer, akrylmalerier, filmer og lydverk og jeg gjennomførte et åpningsarrangement og flere omvisinger i utstillingen.

Faglig ansvarlig, administrativ prosjektleder og medarbeider for fornying av Alta museum sine basisutstilling med tittel «Ressurser og Identitet.»

Jan 2018 - juni 2022. I samarbeid med Kvorning Design og Kommunication har jeg deltatt på utstillingsproduksjon og utvikling av innhold, design og oppsett for 13 tema: Altas Geologi, Forhistorisk bergverk, Kobberverket i Kåfjord, Skifernæringa i Alta, Utvinningen av Nefelin på Stjernøya, Altaelva Laksefiske og Altaelva Miljø, Altasaken, Sjøsamisk historie og Kulturarv, Historisk marked, Havlandet og Nordlys. Jobbet ut ifra følgende konsept: «Hvem er vi som skapte og skaper Alta? Vi skal belyse Altas natur og kulturhistorie gjennom omdreiningspunkter, hvor menneskelig kunnskap og fremskritt innen ressursutnyttelse utløste samfunnsutvikling, kulturelle endringer og historiske hendelser.» Ved Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Hovedansvarlig for midlertidig utstilling Riebangolli / kråkesølv

November 2021- mai 2022. I løpet av en treårig stipendiatperiode ved Norsk Håndverksinstitutt har duojár Jorunn Løkvold fordypet seg i bruken av riebangolli eller kråkesølv i samiske klestradisjoner. I denne utstillingen viser hun fram egne fortolkninger og versjoner av kråkesølv i sjøsamiske tekstiler: klær, tilbehør og bilder. Jeg har gjennomført mottak, oppsett og laget åpningsarrangement, arrangert et foredrag med Duoijar Anna-Stina Svakko, og planlegger en Duodji worksshop for publikum. Riebangolli / Kråkesølv ved Jorunn Løkvold | Norsk (altamuseum.no) Ved Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Medarbeider for midlertidig utstilling «Du skal ikke leite lenge før komagtuppan stikk fram.»

September 2020 – april 2021. En utstilling ved Álttá Sámi Giellaguovddáš ved Dagrun Sarak Sara, i samarbeid med Høgskolen i Finnmark ved Beate Mortensen Nesheim, støttet av Sametinget. Stadig flere oppdager at det i deres familiebakgrunn også finnes samiske historier. I sjøsamiske områder har slike historier vært omspunnet av taushet og skam. Denne utstillingen viser fragmenter av livet i sjøsamiske områder slik de fremstår i museumsarkiv og private fotoalbum. Ved Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Medarbeider for midlertidig utstilling «Gustav Vigeland – Angsten står i sofaen.»

Mai – september 2020. I 2019 er det 150 år siden Gustav Vigeland (1869-1943) ble født, og i den forbindelse vises utstillingen «Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen» i Nasjonalmuseets landsdekkende galleri- og museumsnettverk. Utstillingen viser hans mest sentrale arbeider fra 1890-tallet, i tillegg til et lite utvalg senere skulpturer. Totalt vises 21 skulpturer, 15 i bronse og 6 i gips. Jeg har gjennomført mottak, oppsett, nedtaking, og gjort omvisninger i utstillingen. Du skal ikke leite lenge før komagtuppan stikk fram | Norsk (altamuseum.no) Ved Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Hovedansvarlig for midlertidig utstilling «40 Jagi.»

November 2019 – mars 2020. Dette var en jubileumsutstilling, laget for å markere Samisk kunstnerforbunds 40 år. Utstillingen består av 68 samisk samtidskunst og dáiddaduodji laget av rundt 43 kunstnere, alle medlemmer i Samisk kunstnerforening. Jeg har gjennomført åpningsarrangement og gjort flere omvisninger i utstillingen. Produserte også et Kunstnerverksted: et generasjonsprosjekt med billedkunstner Anita Jakobsen med foredrag og kunstproduksjon sammen med publikum. 40 Jagi | Norsk (altamuseum.no) Ved Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Hovedansvarlig for den midlertidig utstilling «Following Arctic Fashion.»

Mai – september 2019. Tromsø Museum – Universitetsmuseet har produsert utstillingen i samarbeid med Senter for Nordlige Folk. I 16 år har Mari Karlstad og Marit Anne Haugan fulgt Europas største urfolksfestival Riddu Riđđu, og dokumentert hvordan mennesker gjennom antrekk uttrykker både kulturell, og personlig, identitet. Jeg produserte et tillegg av lokale drakter, kofter og tilbehør fra Alta Museum sin samling, og jeg samlet inn antrekk i samarbeid med 8 lokale bidragsytere. Jeg arrangerte åpning med fashion show hvor lokale håndverkere viste sine plagg, gjorde omvisninger i utstillingen og formidling gjennom et håndverkskurs i duodji hvor 14 deltagerne laget kort-mappe i skinn med kråkesølvdekor ledet av Jorunn Løkvold. Following Arctic Fashion | Norsk (altamuseum.no) Ved Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Hovedansvarlig for midlertidig utstilling «Nordspor – På sporet av Nordens Ungdomsliv.»

Oktober – desember 2018. En utstilling produsert som et samarbeid mellom Tina Enghoff og Anette Molbech samt Eva Ritter, for Nordisk Informationskontor i Sønderjylland/Sydslesivg. Prosjektet er støttet av Nordisk Ministerråd og gjennomføres i samarbeid med Alta videregående skole. Jeg arrangerte åpning, og gjorde omvisninger i utstillingen. Nordspor – På sporet av Nordens Ungdomsliv | Norsk (altamuseum.no) Ved Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Hovedansvarlig for midlertidig utstilling «Aase Texmon Rygh. Evighetens form.»

Juni – oktober 2018. En utstilling produsert av Nasjonalmuseet for å belyse prinsippene bak abstraksjon, prosessen for å produsere en skulptur, samt å vise kunstnerens lange vei mot anerkjennelse. Utstillingen består av 11 skulpturer som på ulike måter berører evighetstematikk. Jeg arrangerte åpning, gav omvisninger i utstillingen og formidlet filosofiske samtaler for flere grupper med Altas 5-7. klassinger, og arrangerte foredrag med kunsthistoriker. Aase Texmon Rygh. Evighetens Form. | Norsk (altamuseum.no) Ved Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Hovedansvarlig for den midlertidige utstillingen «Museum of broken relationships.»

Mars - september 2018. «Museum of Broken Relationships» er et museum som ligger fysisk i Zagreb og Los Angeles og virtuelt på https://brokenships.com/, og som har brutte relasjoner som sitt hovedtema. Brokenship-konseptet ble etablert av Olinka Vistica og Drazen Grubisic. Jeg gjennomførte mottak av en vandreutstilling med 30 internasjonale gjenstander og historier, som vi komplementerte med innsamling av 56 lokale gjenstander og historier samlet inn fra folk i Alta / Finnmark. I tillegg til oppsett, gjennomføring av åpningsarrangement, omvisninger i utstillingen, planlegging og gjennomføring av et heldags sorgseminar i samarbeid med Alta vgs. med flere, og arrangering av en poesiaften med åpen mikrofon for vårt publikum, samt nedtaking. Museum of Broken Relationships | Norsk (altamuseum.no) Ved Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Hovedansvarlig for den midlertidige utstilling «Lys i mørketid.»

Desember 2017- februar 2018. Billedkunstneren Laila Kolostyák som har ledet dette prosjektet i samarbeid med Den kulturelle Skolesekken, grunnskolene i Alta, Alta Museum, Kunstskolen i Murmansk og Dmitriy Novitsky. Alta bruker sin egen erfaring fra vår mørketidskultur, og gjennom samtaler med kunstner lager 2. klassinger sine egne bilder med hvitt kritt på sort papir. Jeg gjennomførte et åpningsarrangement og gjorde omvisninger i utstillingen. Lys i mørketid | Norsk (altamuseum.no) Ved Alta Museum – Verdensarvsenter for bergkunst.

Highlighted projects

Medlem i arbeidsgruppe for pilotprosjekt av Kulturrådet «Museene inn i Cristin.»

Medlem i forskningsprosjektet: “YOUR STORY OUR FUTURE – DEFINING ARCTIC LEADERSHIP”

Your Story Our Future – Defining Arctic Leadershop er et 3-årig prosjekt, som setter fokus på arktiske perspektiver på lederskap, trivsel og bæredyktighet. Målet er å utvikle en ledermetode i Arktis inspirerte av den arktiske region og de menneskene som bor der. En metode, som omsettes til praksis i offentlige og private organisasjoner og som inspirasjon til unge og nye ledere. Prosjektet er støttet av Nordisk Ministerråd (Nordic Arctic Cooperation Programmet).

Prosjektet arbeider med samskaping og en storytelling-metode med utgangspunkt i opprinnelige fortellertradisjoner. Metoden sikrer en fokusert utvikling av en ledermetode, som deltagerne i nettverket utvikler sammen. Prosjektet er i samarbeid med Institute Nordic Perspectives.

Eksterne medlem i forskningsgruppen “Narrating the Postcolonial North: Travel, Writing, Performance.”

Forskning med fokus på utvikling av kulturell og økologisk bærekraftig turisme, media og nye interaksjons praksiser i Arktis. I samarbeid med Norges arktiske universitet, campus Alta.